tiistai 8. tammikuuta 2008

Yhteinen oppimisproessi

Tässä on suunniteltu aamupäivä yhteistä oppimisprosessia, joka asioimistulkeille syntyy alkaen 11.1. tai sitten ei.

Kolmen hengen tiimin kanssa sisältöjen, tavoitteiden ja yhteensopivien laajojen tehtävien tekeminen vie aikaa.. ainakin aluksi. Se mitä on jo sovittu, onkin unohtunut ja muistia täytyy kaivella kovasti. Ja kun yksi tekee yhtä, niin toisen ajatukset ovatkin muualla. Mutta tästä se lähtee ja yhteistyö on enemmän kuin 1+1+1. Tai ainakin näin tahdomme uskoa, tulevaisuus näyttää...
Kata

sunnuntai 6. tammikuuta 2008

7.1.2008 Uusi alku


Paljon on tietysti tapahtunut marraskuun 22. päivän jälkeenkin - ainakin joulukiireet. On suunniteltu koulutuksen sisältöä ja aikataulua. Valittu mukaan innokas opiskelijjoukko. Osallistujat ovat taas eri puolilta Suomea. Neljäs asioimistulkin verkkokurssi on alkamassa ja taas pistettiin kaikki uusiksi. Kata osaa sekoittaa kaikki asiat... Ei vaan, taas päästään tekemään uutta. Mikähän se muutosagentti on?

11.1. on aloituspäivä. Verkossa on jo hahmo tulevasta valmiina, mutta opiskelijat tulevat melkein tyhjälle moodle-sivulle, että pääsevät heti itse tekemään.

Uutena on kouluttajien esittelyt videona. Kerromme vähän itsestä, tavoitteista ja johdattelemme verkko-oppimiseen. Mukaan tulee myös Camtasia Studio -ohjelmalla äänitettyjä luentoja PP-esityksen pyöriessä. Kata on jo kokeillut, minulla ja Katjalla harjoittelu on edessä.

Verkossa on uudenlainen opettaja ja rooliaan täytyy miettiä alati. Äänitän luentoni verkkoon, mitä sitten tapahtuu? Miten opiskelijat ottavat sen haltuun? Onko se jonkinlainen lisä, mahdollisuus opiskella omaan tahtiin, kuunnella, ihmetellä ja toistaa. Kuuntelevatko opiskelijat sen? Mistä tiedän, että he ovat oppineet siitä jotain? Pyrimme pois testaamisesta, miten siis voisi toimia?

Luennon pitää olla kysymyksiä ja ajattelua herättävä. Mikä vaatimus! Ja sen jälkeen asia pitää kypsytellä verkkokeskustelussa. Kuka keskustelee kenen kanssa? Koko poppoo vai opintopiirit? Kouluttaja seurailee ja tekee välillä intervention eli sekaantuu asiaan. Tulisiko oma yhteenveto kunkin oppimiskansioon?

8.1. on tiimipalaveri, jossa suunnitellaan lopullisesti ensimmäisen lähipäivän sisältö - miten matkalle lähdetään...