perjantai 2. toukokuuta 2008

Valittuja vaivoja ja wiki -oppimisen laajennus 18.-19.4

Huumoria mukaan! Jatkoimme sosiaalialan moduulissa tehtyä tarinawikiä valitsemalla tekstistä sanoja linkiksi eteenpäin, johdattamaan kohti terveysaiheen tehtäviä. Joku opiskelijoista oli kirjoittanut Ismailin mielestä koulussa oli hyvännäköisiä naisopettajia..., mistä saatiin hyvä linkki anatomiaan! jne. Wikiä kirjoitettiin edelleen sekaryhmissä, nyt uusituissa.

Valittuihin vaivoihin lähtivät parit etsimään ja muokkaamaan tietoa. Ajatuksena on kerätä terveyswiki asioimistulkin tavallisista tulkkaustilanteista. Ensin kerätään omasta aiheesta tietoa ja sanastoa, sitten lähdetään kääntämään muiden vaivoja - wikiin suoraan tai omaan opintopiiriin moodlessa. Aikaa on kuukauden päivät.

Harjoiteltiin vielä äänittämistä ja syntyi lisää autenttista kuunneltavaa/tulkattavaa. Tulkattiin terveysaiheen tekstejä ja dialogeja eri tavoin. Kerrattiin esittäytyminen. Omia tehtäviään voi kirjoittamisen sijasta äänittää, tosin asioimistulkin pitää harjaantua myös kirjoittamaan sujuvasti.

Toisen työkielen sanastotyöpajat ohjaajan kanssa on sovittu arabian, kurdin, venäjän ja suomen osalta. Terveysaihetta harjoitellaan skypessä (tulkkausharjoitukset) ja chatissä (terveydenhoitajan vastaanotto 20 min.). Testasimme kurdi-opiskelijan kanssa Connect pro -ohjelmaa vaihtelevin seurauksin. Uusia testauksia tulossa. Voisi olla meille ihan jees ohjelma, kun näytölle voi laittaa dokumentteja tai kirjoittaa, piirtää yms., keskustelun lisäksi.

Kaikkein iloisin olen siitä, että opiskelijat alkoivat kirjoittaa työssäoppimisen foorumiin tulkkauskeikoista (pienen lahjonnan jälkeen). Jo kymmenen pohditun tulkkaustilanteen avulla olemme päässeet työn ytimeen.

14 opiskelijasta kaksi tekee tulkkauksia säännöllisesti ja 8 on koulutuksen aikana saanut free lance tulkkauksia. Viimeistään työssäoppimisessa lähdetään vauhtiin... Mahtava porukka!