keskiviikko 26. elokuuta 2009

OAJ/TJS Monikulttuurisuus- ja kansainvälistyminen


Aikuiskoulutusseminaarissa 28.-29.8.2009 Tuijan ja Katan aiheena TAKK:sta on Asioimistulkki - oppimista verkossa. Kaikki tekemisemme löytyvät tästä blogista.

Koulutamme tulevaisuuden työelämään viestinnän (tulkkaamisen), kielen ja monikulttuurisuuden ammattilaisia - asioimistulkkeja. Keskiössä meillä on ammattimainen työssä toimiminen ja ammatillinen kasvu.

Oppimista motivoivina porkkanoina tarjoilemme käytännönläheistä tekemistä uudenaikaisin välinein. Virkeä opettajien/oppijoiden yhteisömme käyttää sosiaalisen median välineitä tavoitteellisesti. Välineet palvelevat tavoitteita ja ohjauksellista otetta. Perusleirimme on Moodle. Verkossa oppiminen ja sosiaalisen median työkalut ovat tuoneet todellisen oppijalähtöisyyden. Oppimisprosessi dokumentoituu verkkoon. Lähtökohtinamme ovat kysyminen, tekeminen, ihmettely ja tutkiminen. Ääni, kuva ja video on tullut arkipäiväämme.

Seminaarissa esittelemme koulutusta mm. tästä blogista löytyvällä videolla YouTubesta, opiskelijamme tekemällä asioimistulkin työn esittelyllä ja kuvakollasilla http://asioimistulkki.ning.com/ -sivustolta. Uusi sivusto on kehittymässä ja jatkaa monivuotista kehitystyötämme. Monikulttuurisuutta voi kohdata myös verkossa ja nykypäivän yhteisölliset työkalut ja työtavat tulevat tutuiksi. Tervetuloa mukaan!

Asioimistulkki vs. tulevaisuuden työelämän haasteet


Asioimistulkit ovat monikulttuurisuuden ja monimuotoisen toimintatavan pioneerejä.
Tulkin roolin tiedostaminen ja omaksuminen on íso haaste, jota harjoitellaan koko koulutuksen ajan.

Asioimistulkki on vähintään kahden kulttuurin, kahden kielen ja kahden erilaisen toimintatavan ammattilainen. Näitä taitoja harjoitellaan ja toimintatapoja reflektoidaan koulutuksessa. Koulutuksessa korostuu myös yhteisöllisyys ja yhteinen tekeminen, toisen tukeminen, auttaminen ja asioista selvän ottaminen.

Edellämainitut asiat ovat tulevaisuuden (ja tämänkin päivän) työelämän perustaitoja! Tulkin on selvittävä yllättävistä ja haastavista tilanteista; tulkattavia asiakkaita ei voi jättää pulaan. Tarvittaessa on osattava ja uskallettava käyttää apuvälineitä, jotta asiat saadaan välitettyä sellaisina kuin tulkattavat ne tarkoittavat. Asioimistulkilla on vahva eettinen ajattelutapa ja vahva tietämys oman alan laeista ja asetuksista.

Työelämä on jatkuvaa muutosta - koulutuksessa annetaan eväitä myös jaksamiseen; sekä fyysiseen että henkiseen. Kukaan ei jaksa kaikkea ja asioimistulkin ammattitaitoa on myös se, että tietää osaamisensa ja jaksamisensa rajat. Puhumattakaan asiakkailta tulevista vaatimuksista: koulutetun asioimistulkin tehtävä on välittää viestit mahdollisimman samanlaisina ja selkeinä, sekä toimia kulttuuritulkkina.

Toivomme, että asioimistulkin työn monimuotoisuus tulee kaikkien tietoisuuteen ja tämän haastavan ja monimuotoisen ammatin harjoittajat saavat osakseen ansaitsemaansa kunnioitusta!