maanantai 21. tammikuuta 2008

Vauhdilla verkkoon


Verkko-opiskelun aloituspäivänä jätettiin tilaa live-tutustumiselle ja oppijan omalle tekemiselle. Kaikki neljä kouluttajaa olivat paikalla, kukin käytti lyhyitä täsmäpuheenvuoroja ja perehdytti osaltaan verkon perusjuttuihin ja samalla koulutuksen sisältöön.

Aloitettiin osallistuvasta oppimisesta ja jakamisesta; chattailua, viestejä ja foorumeita, moodlen sisäinen wiki. Ryhmissä etsittiin ensimmäisen osioin tavoitteita ja opiskelijat kirjasivat ne foorumiinsa. Kyllähän aikuiset tietävät, mitä ovat tekemässä.

Ensimmäisten viikkojen punainen lanka on kotoutuminen, jonka teema kulkee niin suomen kielen, sanastojen, yhteiskuntatiedon, tulkkauksen, lakien kuin etiikankin harjoituksissa.

Viikon aikana kaikki kävivät verkossa, ens. tiedonhakutehtävä on suoritettu kiitettävällä innokkuudella, muutamat aloittivat heti aktiivisen keskustelun. Osan kanssa asennellaan vielä palikoita - sovellusneuvojaa on tarvittu. Seuraavalla lähijaksolla otetaan skype todelliseen käyttöön, sitten vähitellen äänitykset ja videoinnit sekä avoimet ympäristöt.

Sovellusneuvoja lyhensi elämääni omavaltaisesti... siis esittelyvideota. Jotta videot pyörivät verkossa ongelmitta, eivät saa olla liian pitkiä. Kouluttajan pitää opetella tiivistämään.

Ensimmäinen lähipäivä päätettiin palautekeskusteluun, josta nappaan yhden: koulutuksessa tuntuu olevan paljon positiivista energiaa!